TAI CHI EN QIGONG BOEKEN

Er zijn heel veel boeken over Tai Chi en Qigong in de handel.

Dat een boek hier niet staat vermeld wil niet zeggen dat het jou en mij wel zou kunnen aanspreken. Er is echter veel semi-populair en quasi vakkundig materiaal uitgegeven waar je je goede geld beter niet aan kan uitgeven.

Een aantal, die er naar mijn mening toe doen, staan hier onder elkaar vermeld. Bewust heb ik mij beperkt tot deze boeken; wat je zou willen weten of leren kan je hierin vast en zeker vinden. Daarnaast blijft het belangrijk lessen te volgen bij een goede leraar. Voor ruime(r) inzichten en ervaringen doe je er goed aan je niet te beperken tot 1 leraar.

Zoals elke auteur op zijn eigen wijze de principes uitlegd, zo zal elke leraar ook op eigen wijze lesgeven.

Welk pad je wilt volgen is aan jou.

Mocht je een boek kennen dat volgens jou absoluut  niet in deze lijst mag ontbreken, laat het mij weten. Mail dan naar taichibeverwijk@ziggo.nl

de Dertien verhandelingen over T'ai Chi Ch'uan geschreven door Cheng Man Ch'ing,              ISBN 90 6350 040 8

Meer bedoeld voor de gevorderde beoefenaars. Diepgaande filosofie.

De achterflap: ...T'ai  Chi Ch'uan is niet alleen een werkelijke Kunst van zelfverdediging, maar eveneens een weg tot innerlijk evenwicht en gezond leven...."

(Dit boekje is met 2 verschillende afbeeldingen op de kaft uitgegeven)

het Handboek Tai Chi Chuan door Wong Kiew Kit,         ISBN 90-6325-547-0i 

Uitleg van diverse vormen en stijlen en toepassingen. 2e hands tegen redelijke prijzen nog wel verkrijgbaar als je even doorzoekt op internet.

Bevat basistechnieken, de verschillende stijlen, achtergronden, filosofie en de toepassing in het dagelijks leven.

Voor beginner als gevorderde aanbevolen.

Het Handboek Qigong door Kenneth S. Cohen               ISBN 90-6325-557 8

Dit boek bevat een zeer uitgebreide uitleg. Alleen 2e hands nog verkrijgbaar, helaas vraagt men hiervoor vaak de hoofdprijs. Prijzen varieren  van € 60 tot meer dan € 200

Centraal staat hierin de preventieve en helende werking. Veel aandacht voor ademhaling, meditaties en klassieke qigong-oefeningen. 

Duidelijke illustraties en uitleg. Beslist een aanrader.

De Weg van Taijiquan / Weg naar verjonging, auteur Zhou Zonghua, vertaald en uitgegeven door Wim Weel, ALBEWEGING,  ISBN 90 74579 04 3

Wim Weel is zelf ook instructeur.

Compleet handboek met alles over Taijiquan:

  • geschiedenis
  • filosofie
  • oefenmethode en oefenpraktijk

Taiji Quan Chen-stijl, auteur Kan Guixiang, vertaald en uitgegeven door Wim Weel, ALBEWEGING ISBN 90 74579 03 5

Wim Weel is zelf ook instructeur.

T'ai Chi Ch'uan  Doe het zelf boek van Klassieke Chinese Gezondheidsgymnastiek,geschreven door auteurs Toyo en Petra Kobayashi.

Oorspronkelijke titel T'ai Chi Ch"uan  Ein praktisches Handbuch zum Selbststudium                ISBN 902025065 5/CIP. of 978 9020 250657 Vertaald door Rif Noorbeek. In Nederland in 1983 en 1989 uitgebracht door uitgeverij Ankh-Hermes bv Deventer.  Gebonden exemplaar.                

Het boek biedt meer dan gymnastiek alleen. De auteurs Toyo en Petra Kobayashi hebben in 1979 ! (Tai Chi was nauwelijks bekend in Europa) op een eenvoudige maar doeltreffende wijze een uitleg gegeven aan Tai Chi, met daar bij ook aandacht aan ademhaling, houding en standen. Maar ook aan gezondheid, krijgskunst en meditatie.

De vorm die zij uitleggen met behulp van tekeningen en foto's is de Yangstijl en bestaat uit een "greep" uit de 108 vorm met een knipoog naar de 37 vorm van Chen Man Ching.

2e hands na enig zoeken via inernet voor een redelijke prijs  (€ 15,00) te verkrijgen. Bij het boek hoort een uit te vouwen kaart waarop de volgorde van de vorm staat afgebeeld.

Een leuk boek voor de verzamelaar.

 

The Book of Do-IN. Exercise for Physical and Spiritual Development. 

Auteur is Michio Kushi. 

ISBN 0-87040-382-6 Uitgebracht in 1979 door Japan Publications Inc, Tokyo, Japan. Destijds voor $ 9,95. Op internet te vinden voor ca. € 39,00.  In PDF voor minder en soms zelfs gratis te downloaden, bijv op http://baytallaah.com/bookspdf/187.pdf   bevat 216 blz maar dat is een heruitgave van 2007.  Inhoudelijk overeenkomstig de eerste uitgave inclusief de foto's.

Uitleg over taiji, qigong en pushing hands met een Japanse inslag? Interessant.

Da Cheng Chuan. Oefeningen voor het vergroten van innerlijke kracht. Auteur Master Lam Kam Chuen. ISBN 90 6963 575 5

Uitleg van energietechnieken.

Op internet 2e hands te koop voor ca. € 20,00

Tai Chi Chi Kung zonder geheimen.

Energie en vitaliteit binnen handbereik. Oefeningen en technieken die natuurlijke energie en weerstand versterken.

Ook dit boekje is van de hand van Lam Kam Chuen. ISBN90 230 1040 X. Uitgever Becht in 2000

Op internet 2e hands te koop voor ca. € 60,00

Shen Gong and Nei Dan in Da Xuan. Auteur Serge Augier.  Engelstalig

ISBN  978 1 84819 260 7

A manual for working with mind, emotion and internal energy

De innerlijke structuur van Tai Chi. Auteur Mantak Chia en Juan Li.

ISBN 90 230 0967 3

De taoïstische kunst van Tai Chi Chi Kung volgens de kaft. Uitleg van een aantal basisprincipes, ademhaling en oefeningen.

Qigong for Health and Martial Arts. Auteur Yang Jwing-Ming

ISBN 13: 978-1-886969-57-5

De auteur is een ijverige baasje want volgens de achterkant van dit boek heeft hij 25 of meer boeken op zijn naam staan. Neigt naar populair genre. Kan niet beoordelen in hoeverre de auteur zelf tot deze inzichten is gekomen of dat andere auteurs hem hebben geinspireerd.

De titel zegt het al. Engelstalige uitleg over kracht, gezondheid en ontwikkeling van explosieve kracht(en) en interne energie.Veel foto's en oefeningen en meditatie.

Tai Chi Chuan 24 & 48 oefeningen, met toepassingen voor de vechtkunst en zelfverdediging met veel foto's en afbeeldingen.  Auteurs Liang Shou-Yu & Wu Wen-Ching

ISBN 90-6057-627-6      2e hands verkrijgbaar. Prijzen divers,

Soms kan de manier waarop een ander iets uitlegt heel verhelderend zijn of tot nieuwe inzichten leiden. Dit kan zomaar zo'n boek zijn.

 

Tai Chi. Hoe de vloeiende bewegingen van tai chi het fysieke en mentale welbevinden verbeteren. De uitvoering doet vermoeden dat het om een semi populair boekje gaat zoals veel boeken bij Boekenvoordeel.

Dit exemplaar biedt, zeker de beginnende tai chi beoefenaar,  een aantal handvatten en achtergrond informatie. Of je de 37 vorm goed leert aan de hand van de foto's betwijfel ik. Aan de uitleg ligt het niet.

ISBN 978 90 8998 932 1. Uitgever Librero.  Auteurs Kim Davies & Simon Robins

Voo € 6,95 te koop.