BALANS en EVENWICHT

Balans in lichaam en geest

Door de beoefening van Tai Ji Quan raak je beter in balans. Je opereert meer vanuit het eigen centrum. De Chinesen noemen dit principe Xin TaiXin betekent hart en Tai betekent positie. Je kan dit de positie van het hart/centrum noemen.

In Tai Ji Quan spreken we van Shou Zhong Yong Zhong. Dit betekent dat je altijd het gevoel in het centrum houdt en vanuit het centrum beweegt. Het woord Shou betekent, vrij vertaald, wachten en bewaken. Een dubbele betekenis die het principe mooi weergeeft. Je bewaakt je centrum en wacht tegelijkertijd geduldig. In de praktijk let je er dus op, dat je niet te veel en niet te weinig beweegt. Je beweegt niet te veel naar voren maar ook niet te veel naar achteren. Je bewaakt je centrum en beweegt van daar uit. Dit principe geldt voor de fysieke beweging en voor de geestelijke activiteit. Wanneer je de geest in het centrum geconcentreerd houdt, kun je je emoties beter controleren en de lichamelijke balans beter bewaken en sturen. Als lichaam en geest op een dergelijke manier samenvloeien en samenwerken, krijg je vanzelf een betere positie binnen de omgeving waarin je je bevindt.

Balans in beweging

Door veel te oefenen bereik je, dat ook in onverwachte situaties het hele lichaam in balans blijft. Overigens is balans hier niet hetzelfde als evenwicht. Evenwicht is een statische situatie, een houding waarbij het gewicht gelijk is verdeeld, terwijl Tai Ji Quan juist uitgaat van voortdurende verandering. In Tai Ji Quan gaat het er om, balans te bewaren in de beweging. De Chinesen zeggen Su Shi Fen MingYin Yang Hu Bian. Dat betekent: leeg en vol, zacht en hard. Yin en Yang zijn voortdurend in verandering.

Je leert met Tai Ji Quan je balans te controleren.Tijdens de bewegingen ben je voortdurend bezig om je lichaamsbalans te corrigeren. Zoals gezegd verwarren we balans vaak met evenwicht. In Tai Ji Quan spreken we van Shuang Zhong, hetgeen dubbel centrum betekent. We spreken van een dubbel centrum als je bijvoorbeeld beide benen stevig en uit elkaar op de grond zet. Je staat stabiel en in evenwicht, maar de houding is statisch en in Tai Ji Quan termen niet in balans.

Deel deze pagina